• Check
    Vandaag besteld, is binnen 1-2 dagen in huis

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen, ook wel pv - zonnepanelen of photovoltaic zonnepanelen genoemd, betekent letterlijk lichtabsorberend. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen. Als er licht op zonnecellen valt, absorberen deze cellen fotonen (de lichtdeeltjes uit zonnestraling) en zetten het om in een elektronenstroom. De meeste zonnecellen worden gemaakt van silicium. Er wordt gekozen voor silicium omdat dit nauwelijks geleidt. Wanneer je een andere stoffen toevoegt, zoals bijvoorbeeld fosfor (de negatief geladen kant) en borium (de positief geladen kant), zullen de elektronen onder invloed van het zonlicht gaan bewegen. Zo veroorzaakt zonlicht een elektrisch spanningsverschil tussen de positief en negatief. Door beide lagen te verbinden met een metaaldraad, gaat de elektrische stroom door het zonnepaneel heen lopen.

Het vermogen, dat zonnepanelen kunnen opbrengen, wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe meer zon hoe meer je panelen uiteraard opleveren. Maar ook als de zon niet schijnt leveren zonnepanelen stroom op. Alleen uiteraard minder dan in de volle zon. Voor een zonnepaneel is het gunstig als de temperatuur van het paneel niet te hoog wordt, elke temperatuurverhoging leidt tot een kleine afname van de opbrengst. Bij een te hoge temperatuur nemen allerlei interne weerstanden in het paneel toe, waardoor de opbrengst afneemt. Op een zonnige dag in het voorjaar of zelfs in de winter, wanneer de temperaturen laag zijn is weliswaar de zoninstraling minder, maar zullen de panelen toch goed presteren door deze lagere temperatuur.

In ons assortiment vind je zonnepanelen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Ben je opzoek naar een opvouwbaar zonnepaneel of juist voor een permanente bevestiging? Bij een permanente bevestiging van het zonnepaneel heb je de optie om te kiezen tussen een aluminium framed zonnepaneel of een semi flexibel zonnepaneel. Let op: semi flexibele zonnepanelen of opvouwbare panelen zijn gevoeliger voor schade. Door altijd zo voorzichtig mogelijk om te gaan met zonnepanelen, hebben zonnecellen geen kans op beschadigingen. Defecte zonnecellen zullen de opbrengst van het zonnepaneel doen afnemen.

Mister Cash Sofort banking Mastercard Visa PayPal American Express KBC/CBC Belfius Maestro Trustly Bank transfer
© 2023 solarpowersupply.be