• Check
    Vandaag besteld, is binnen 1-2 dagen in huis

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen, ook wel pv - zonnepanelen of photovoltaic zonnepanelen genoemd, betekent letterlijk lichtabsorberende modules. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen. Wanneer je een andere stoffen toevoegt, zoals bijvoorbeeld fosfor (de negatief geladen kant) en borium (de positief geladen kant), zullen de elektronen onder invloed van het zonlicht gaan bewegen. Als er licht op zonnecellen valt, absorberen deze cellen fotonen (de lichtdeeltjes uit zonnestraling) en zetten het om in een elektronenstroom.

Eenvoudig gezegd nemen zonnepanelen zonlicht op en zetten ze deze om in elektriciteit. De elektriciteit kan vervolgens gebruikt worden om je apparaten te laten werken! Het is een slimme methode om zonne-energie om te zetten in elektriciteit.

Wat levert een zonnepaneel op?
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt (W). Dit is een maximaal haalbaar vermogen, dat alleen tijdens ideale omstandigheden (STC) behaald kan worden. De werkelijke opbrengst van een zonnepaneel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

  • Intensiteit van het zonlicht: Over het algemeen zorgt de zomer voor intenser zonlicht, wat kan leiden tot een hogere energieproductie van zonnepanelen. Als je op een locatie bent met veel zongunstige dagen, zul je waarschijnlijk een hogere opbrengst zien.

  • Hoek van het zonlicht: De hoek waaronder het zonlicht op de zonnepanelen valt, beïnvloedt hun rendement. In de zomer staat de zon hoger aan de hemel. Het meeste rendement kan behaald worden wanneer het paneel loodrecht richting de zon staat, bij een invalshoek van 30-45 graden. In de winter kan een hoger rendement behaald worden door het paneel rechterop te zetten om zo meer zonne-energie op te kunnen vangen.

  • Temperatuur: Zonnepanelen kunnen minder efficiënt worden naarmate ze warmer worden. In hete zomermaanden kan de efficiëntie van de panelen iets afnemen, wat invloed kan hebben op de totale opbrengst.

    Hoe warmer het zonnepaneel is, hoe lager de opbrengst wordt. Dit is gemiddeld -0,4% verlies per graad Celsius. Dit houdt in dat de opbrengst 0,4% minder wordt wanneer de temperatuur van het zonnepaneel 1 graad stijgt. De Standaard Test Condities (STC) gaat uit van 25 graden, terwijl een zonnepaneel in de zomer gemakkelijk 60 graden kan worden als het buiten 30 graden is en de zon op het paneel gericht staat. Dit geeft een verschil van 35 graden. Hiermee wordt de opbrengst 14% lager (35x-0,4%).

  • Schaduw: Schaduw op de zonnepanelen, zelfs van bomen of gebouwen, kan de opbrengst aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om de panelen vrij te houden van obstructies.

  • Paneelrendement: De efficiëntie van de zonnepanelen zelf is belangrijk. Efficiëntere panelen kunnen een hoger percentage zonlicht omzetten in elektriciteit.

Een globale schatting is dat een optimaal functionerend zonnepaneel tijdens de zomermaanden ongeveer 4 tot 6 uur per dag aan zonne-energie op piekvermogen kan genereren. Dit kan variëren op basis van de eerder genoemde factoren. Buiten deze uren zal de prestatie van het zonnepaneel minder optimaal zijn.

Zoninstraling
Onderstaande grafiek geeft een voorbeeld weer van de zoninstraling in West Europa met een gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Tussen de maanden mei en augustus is de zoninstraling gemiddeld het hoogst en kan het meeste rendement behaald worden. Ook in de zomermaanden is er kans op een lage zoninstraling waardoor een paneel minder opbrengt dan verwacht.

In ons assortiment vind je zonnepanelen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Ben je opzoek naar een opvouwbaar zonnepaneel of juist voor een permanente bevestiging? Bij een permanente bevestiging van het zonnepaneel heb je de optie om te kiezen tussen een aluminium framed zonnepaneel of een semi flexibel zonnepaneel. Let op: semi flexibele zonnepanelen of opvouwbare panelen zijn gevoeliger voor schade. Door altijd zo voorzichtig mogelijk om te gaan met zonnepanelen, hebben zonnecellen geen kans op beschadigingen. Defecte zonnecellen zullen de opbrengst van het zonnepaneel doen afnemen.

Mister Cash Sofort banking Mastercard Visa PayPal American Express Apple Pay KBC/CBC Belfius Maestro Bank transfer
© 2013 - 2024 - Solar Power Supply B.V.