• Check
    Vandaag besteld, is binnen 1-2 dagen in huis

Optimaal energie genereren

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van de situatie waarin je energie genereert. De belangrijkste factoren zijn:

Het klimaat
Een belangrijke factor is het klimaat. Zonuren, schaduw en temperatuur zijn van invloed op de prestaties van zonnepanelen. Het wordt vaak als één van de grootste tegenstrijdigheden gezien dat de temperatuur van je zonnepanelen de opbrengst beïnvloedt. Wanneer de zon hoger aan de hemel staat, zorgt dit voor een hogere intensiteit van de lichtinstraling (UV), waardoor het zonnepaneel meer kan genereren, maar aan de andere kant zorgt warmte van de zon voor een verlies in rendement. Hoe warmer de zonnepanelen worden, hoe meer het rendement achteruit gaat. In Nederland, waar het weer zeker wisselvallig te noemen is, is dit probleem uiteraard veel kleiner dan in een zonnig land. Toch zal een lekkere warme zomerdag het rendement van je zonnepanelen verlagen.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt (W). Dit is een maximaal haalbaar vermogen die alleen tijdens ideale omstandigheden behaald kan worden. De weersomstandigheden zijn elke dag anders, in de zomer staat de zon hoger dan in de winter, de temperatuur is nooit hetzelfde, enz. Met het vermogen van zonnepanelen wordt dan ook bedoeld de hoeveelheid stroom wat opgewekt kan worden in een ideale en constante situatie. Dat betekent bij een hellingshoek van 36 graden, bij een opstelling richting het zuiden, wanneer de zon op het perfecte punt aan de hemel staat én als het zonnepaneel een temperatuur van 25 graden Celsius heeft.

Schaduwen
Het rendement van een zonnepaneel kan nadelig worden beïnvloed door schaduwen van objecten in de nabije omgeving zoals bomen, lantaarnpalen of andere woningen. Bij het plaatsen/neerzetten van zonnepanelen dien je dus rekening te houden met de aanwezigheid van dergelijke objecten die de lichtinval verstoren.

Wat zegt het rendement over een zonnepaneel?
Met rendement bedoelen wij de percentage van het opgevangen zonlicht, dat omgezet kan worden in bruikbare elektriciteit. Een belangrijk aspect hierin is de efficiëntie van de zonnecellen. Hoe hoger de efficiëntie is van een zonnecel, hoe meer vermogen er geplaatst kan worden op een bepaalde oppervlakte. Met meer vermogen kan er meer rendement behaald worden, zonder te kijken naar andere aspecten. High efficiency zonnepanelen, zijn niet altijd beter dan zonnepanelen met een lagere efficiency. 100 W vermogen, blijft 100 W vermogen. Er zijn nog andere aspecten, die het rendement kunnen beïnvloeden van een zonnepaneel, waaronder de gebruikte componenten en technieken. Bij hoogwaardige kwaliteitsproducten is een vaak een goede mix aanwezig. High efficiency zonnecellen, goede componenten en materiaalgebruik. Hiermee wordt een goede basis gelegd om een zo’n hoog mogelijk rendement te kunnen behalen in combinatie met een langere levensduur.

Het uiteindelijke rendement van zonnepanelen is van veel factoren afhankelijk. En hoewel je op sommige factoren geen invloed hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om het maximale uit je installatie te halen. Combineer je een zonnepaneel met een power station of accu, dan kan je altijd gebruik maken van je eigen gegenereerde energie. Mocht je vragen hebben wat voor jou de beste opstelling is, neem dan contact met ons op.

Mister Cash Sofort banking Mastercard Visa PayPal American Express Apple Pay KBC/CBC Belfius Maestro Bank transfer
© 2013 - 2024 - Solar Power Supply B.V.